Een passende oplossing

Liquiditeitsoplossingen

Er wordt vaak gezegd dat financiers u een paraplu willen lenen, maar dat wanneer het gaat regenen zij als eerste die paraplu terug willen hebben. Met uw onderneming is in principe niets mis, maar het zit de laatste tijd wat tegen. De liquiditeit raakt op en u stuit als ondernemer op ongeduld en onbegrip, bij de bank en waarschijnlijk ook bij enkele leveranciers. Waar haal je op zo’n moment nog extra liquiditeit vandaan?  Blankenbeek kan u dan helpen aan tijdelijke extra financiële armslag.

Dit doen we door gebruik te maken van verschillende soorten financiering. Zo hebben we ondernemers geholpen door bijvoorbeeld met succes uitstel van betaling bij de Belastingdienst te realiseren en ook door het aanvragen van zgn. Bbz financiering. Daarnaast beschikken we over een netwerk van financiers. Belangrijk is dat de te verkrijgen middelen aansluiten bij uw behoefte en eventuele zekerheden die u of uw onderneming nog kunnen stellen.

Verzoek uitstel van betaling belastingdienst

Als ondernemer kan je in liquiditeitsproblemen komen. Een oorzaak is dat omzetbelasting of loonbelasting van de afgelopen maand(en) betaald moet worden en de middelen daarvoor op dit moment ontbreken. Er kan dan uitstel van betaling aangevraagd worden. De Belastingdienst kent daarvoor drie verschillende vormen.

  1. Kortlopend uitstel van betaling

    Dit is de eenvoudigste vorm. Mits tijdig aangevraagd krijg je uitstel voor een periode van vier maanden, voor een maximaal bedrag van € 20.000,- Een telefoontje naar de Belastingdienst is hiervoor in principe voldoende.

  2. Regulier uitstel van betaling

    Dit is de meeste gebruikte vorm. De periode van uitstel is maximaal een jaar en er moeten voldoende zekerheden worden verstrekt. (bijvoorbeeld een bankgarantie of een persoonlijke borgstelling).

  3. Bijzonder uitstel van betaling

    Dit is de lastigste vorm. Uitstel kan worden gegeven voor een periode langer dan een jaar en er kan worden afgeweken van de eis dat er volledige zekerheid moet worden gegeven. Je moet wel een verklaring van een externe deskundige kunnen overleggen waarin o.a. wordt verklaard dat de betalingsproblemen van tijdelijke aard zijn en dat de problemen voor het einde van de uitstelperiode zijn opgelost.

In alle gevallen moet er rente betaald worden voor het bedrag en de duur waarvoor uitstel wordt verleend, op dit moment bedraagt de rente 4% op jaarbasis.

Blankenbeek heeft veel ervaring met het aanvragen van uitstel van betaling voor haar klanten. Uitstel wordt niet zomaar en niet in alle gevallen verleend. Zo is een ondernemer niet altijd in staat de gewenste garantie te verstrekken. Daarnaast moet de toelichting die gegeven moet worden geloofwaardig en goed (financieel) onderbouwd zijn. De Belastingdienst is bereid om te helpen, maar wil ook vooral zeker zijn dat bedragen uiteindelijk wel betaald worden. Het succespercentage van de aanvragen die door Blankenbeek voor haar klanten zijn gedaan ligt zeer hoog. Hiermee is al menige ondernemer, die in ernstige liquiditeitsproblemen zat, geholpen.

Uiteraard kan de ondernemer ook zelf uitstel van betaling aanvragen. Dat scheelt kosten, maar zelf doen kost ook veel tijd  Het is belangrijk om te realiseren dat u maar één kans krijgt voor een succesvolle aanvraag. Die moet dus meteen goed zijn, er is geen tweede kans. Blankenbeek kan, met haar jarenlange ervaring, u helpen met begeleiding in het traject en daarmee een grotere kans op succes. De kosten zijn, in geval van een succesvol traject, vaak maar een enkele procenten van het bedrag waarvoor uitstel wordt gevraagd. Neem contact op voor een vrijblijvend en kosteloos kennismakingsgesprek.

Aanvraag Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) krediet

Het kan gebeuren dat je als ondernemer tijdelijk in liquiditeitsproblemen komt in een periode dat de resultaten van je bedrijf ook nog tegenvallen. Via de bank is dan vaak geen extra kredietruimte meer te verkrijgen en ook via crowdfunding of Qredits is het dan vaak lastig om geld te krijgen. Een relatief nog onbekende vorm van financiering is de aanvraag van een Bbz krediet.

Het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) is een gemeentelijke kredietregeling voor zelfstandige ondernemers met financiële problemen. Volgens de definitie van de regeling is een zelfstandige iemand die arbeid levert voor een eigen bedrijf en daar in zijn inkomensvoorziening van afhankelijk is. Hieronder valt dus ook de DGA (directeur groot aandeelhouder/ eigenaar) van een BV.

De maximale lening bedraagt € 192.243,- (starters maximaal € 35.393) , de rente is op dit moment 8% per jaar en de looptijd van een lening is maximaal 10 jaar.

De aanvraag voor een Bbz lening gaat via de Sociale Dienst van de gemeente waar de aanvrager woont. Het is een traject waarin zeer veel informatie moet worden verstrekt en deze informatie wordt getoetst door een externe deskundige die door de gemeente wordt ingeschakeld. Doel hiervan is om vast te stellen dat de onderneming levensvatbaar is en het ingediende plan een realistische basis heeft.

De Bbz regeling is een prima regeling, enigszins omslachtig en het traject kost tijd maar met een goed onderbouwd plan zeker succesvol af te ronden. Ook hier geldt, u heeft één kans en met wat deskundige hulp is er een goede kans dat uw onderneming voor deze vorm van financiering in aanmerking komt. Laten we eens een afspraak maken om te zien of het ook voor uw onderneming zou kunnen werken!

Ben u geïnteresseerd naar hoe ik te werk ga? Kijk op mijn aanpak